Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

22.03.2019

ПАЛИТРА ОТ ИЗЛОЖБИ ГОСТУВА НА "СЕМЕ БЪЛГАРСКО" И ОБЩИНА СЕВЛИЕВО



ПАЛИТРА ОТ ИЗЛОЖБИ ГОСТУВА НА "СЕМЕ БЪЛГАРСКО" И ОБЩИНА СЕВЛИЕВО
ПАЛИТРА ОТ ИЗЛОЖБИ ГОСТУВА НА "СЕМЕ БЪЛГАРСКО" И ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

Произведения от три различни експозиции ще красят парк "Казармите" по време на фестивала
 

Три различни експозиции с една тема - красотата на България и българското - гостуват на тазгодишното издание на националния фестивал "Семе българско", организиран с подкрепата на Община Севлиево. Шестият подред национален фестивал ще се проведе на 20 и 21 април (Лазаровден и Цветница) в парк "Казармите" в гр. Севлиево.

Първата изложба носи името "Родова памет" и е на талантливия  фотограф Асен Великов.  В нея той ще представи свои кадри на българи, облечени в автентични носии. Размерът на платната е 100 х 170 см., а търсеният от автора ефект е да се докоснем до човека с носията почти в реално съотношение на ръста.
    
От 2014 година досега Асен Великов е заснел хиляди кадри от различни места в България, като акцент в творчеството му са визията и излъчването на хората в народни носии. Освен портрети, Великов запечатва с фотоапарата си и традиционни обреди, ритуали и местни празници. Много от снимките му се използват за илюстрации на Заддунавска България в учебни помагала за ученици във Волжка България, днешна Република Чувашия в Русия.

"За тези 5 години успях да обиколя почти цяла България и да снимам как в различните области и региони съхраняват миналото, как предават празниците и традициите на следващите поколения, как съхраняват и пазят корените ни. С фотосите, които съм успял да документирам, се старая да покажа на хората да видят красивото у нас, а не да гледат само негативните и нелицеприятни новини, с които ни заливат телевизии и други медии. Затова и първата изложба, която направихме нарекохме „Различната България“. Различна от представата на медиите, но дълбоко Наша България", споделя Великов.

Заедно с експозицията на Великов в парк "Казармите" в гр. Севлиево ще бъдат разположени фотоси от красивата българска природа, чиито автори са служители на един от партньорите на фестивала - "Идеал Стандарт - Видима" АД. Те са уловили магията на българското чрез уникалните природни дадености на страната ни.

Третата изложба е на Интеракт клуб-Севлиево и е базирана на организирания от тях национален фотоконкурс ''Бъди вдъхновението", реализиран с помощта на останалите интеракт клубове в страната. Експозицията ще покаже красотата на България през очите, и съответно през обективите, на младите хора. Идеята на проекта е да ги мотивира и да им покаже, че си заслужава да останат в България и да продължат развитието си тук. А една от творбите носи емблематичното име "Никой не е по-голям от хляба". На нея е кръстена и съпътстващата изложба на фестивала „Семе българско“, провеждаща се за шести пореден път. Произведението е на Милен Дешев, а картината е спечелила специалната награда за най-въздействащо заглавие.

Щастлив съм да посрещна в града ни тези прекрасни творби и произведения. Именно чрез подобни творби и прояви ние виждаме най-добре как се съхранява, опазва и развива българския дух и традиции", заяви кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.
 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi