Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

13.12.2018

В СЕВЛИЕВО СЕ ПРОВЕДЕ СЕМИНАР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РИСКОВОТО ПОВЕДЕНИЕ У ПОДРАСТВАЩИТЕ



Събитието е част от календара на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните

  

Вчера 29 ученици на възраст от 14 до 16 години от средните училища в Община Севлиево преминаха еднодневно обучение на тема „Превенция на рисковото поведение чрез изкуство“ /“Арт-превенция“/. Семинарът бе организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Севлиево като част от превантивната й дейност за 2018 година.

Основна цел на проведеното обучение бе придобиването на знания и развиването на умения у участниците за превенция на употребата и злоупотребата с наркотични вещества и справяне с причините за рисково поведение. Участниците в семинара развиха своята социална компетентност и емоционална интелигентност чрез интерактивни техники и методи, включително и чрез методите на арт-превенцията. Търсиха се здравословни алтернативи на рисковото поведение на подрастващите и се развиха личностни и социални умения за живот, сред които: умения за общуване и междуличностни отношения –изграждане на емпатия, подаване и получаване на обратна връзка, вербална и невербална комуникация, утвърждаване, преговори и справяне с конфликти; асертивност, работа в екип; умения за изграждане на себепознание – идентифициране на силните и слабите страни на личността, позитивно мислене, създаване на имидж и представа за себе си, саморефлексия; умения за изясняване на ценностните избори – разбиране на различни социални норми и вярвания, връзка между ценности, нагласи и поведение, толерантност, утвърждаване на права и отговорности.

Бяха развити още уменията на участниците за вземане на решения и решаване на проблеми – развиване на критично и творческо мислене, целеполагане, събиране и оценка на информация, откриване на алтернативи, оценка на риска, както и уменията им за справяне и овладяване на стреса – самоконтрол, справяне с тревожността, справяне с трудни ситуации, искане на помощ и подкрепа.

В рамките на обучителния ден учениците чрез различни интерактивни методи, ролеви игри и казуси  анализираха причините и последиците за и от употребата на психоактивни вещества. Работиха по посока себепознание, прозорец на Джохари, упражнение с пликове – Арена и фасада, изработиха хайку със снимки и фотоесета, които представиха.

В края на обучението всички участници получиха сертификати, удостоверяващи придобитите знания и умения и поеха ангажимент да пренесат наученото и да го приложат в своите училищни общности.

Лектор на семинара бе г-жа Габриела Йосифова, председател на Общински съвет по наркотични вещества – Габрово, а домакин бе Младежки център – Севлиево, екипът на който допринесе за добрата атмосфера и отлични условия за работа и творчество.

 

 

 

 

 





« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi