Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

13.12.2018

„ИКОНИ – ИЗКУСТВО И ТРАДИЦИИ“ ОЖИВЯВАТ В ПОСЛЕДНАТА ЗА ГОДИНАТА ИЗЛОЖБА В ГАЛЕРИЯ „ВИДИМА“СВ
РД2
ПМ1
ЕН
ПМ2
ГР1
ИК2
ВИДИМА

В навечерието на празниците изложбата ще припомни ценностите, които носят вярата и традициите

 

„Икони – изкуство и традиции“ – под този наслов ще бъде последната за годината изложба, която галерия „Видима“ ще представи. Откриването е на 17 декември (понеделник) от 17:30ч.  Шестимата автори, които ще вземат участие в нея, са Пламен Малинов, Стела Василева, Искра Кръстева, Евгени Недев , Гергана Рахнева и Алина Пенчева.

 

С идването на Коледните и Новогодишни празници се приповдигат духа и доброто настроение. Настава време да си припомним онези най-святи ценности, запазили същността на българския бит и култура през вековете, предавани от поколение на поколение чрез вярата и традициите. В религиозните разбирания иконата има символичен и духовен характер. Счита се, че тя  посредничи на човека в общуването с Бог. Тя е онази висша красота, идеален образ, израз на непостижимото съвършенство, към което всеки трябва да се стреми. Иконата е знаков елемент за източно-православната религия и основен представител на нейния облик в духовния и културния свят.

 

Изписването на икона изисква специални умения, години обучение и спокойствие на духа. Иконографите са длъжни да се съобразяват с канона, формиран преди столетия. Художественият канон е модел, образец на първообраза, спазват се задължителни художествени правила и похвати. Техниката в направата на една икона е от основно значение за нейното въздействие. Иконата е път към човешкото сърце и дава възможност за общуване с божественото. Условността и строгите форми я правят неподвластна на времето и на земните страсти, така тя носи в себе си вечното, като проводник на божествена светлина.

 

В изложбата ще вземат участие автори, обединени във вярата и смирението - присъщи на зографа качества. Те предават по един специален начин духа на българската вяра. Посетилите ще имат възможността да вникнат по-дълбоко в тайните на православната икона, както в художествен, така и в духовен аспект – като съзерцават творенията.

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 

 

-- 


« назадИзработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Севлиево