Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

11.12.2018

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗОНИ С БЕЗПЛАТЕН ИНТЕРНЕТ



ОБЩИНА СЕВЛИЕВО СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗОНИ С БЕЗПЛАТЕН ИНТЕРНЕТ

 

По програмата WiFi4EU хората ще могат да сърфират свободно из мрежата в следващите три години

 

Община Севлиево е сред първите у нас, спечелили конкурс по европейската инициатива WiFi4EU. Програмата е подкрепяна от Европейската комисия и е за предоставянето на бърз достъп до интернет в различни центрове на обществения живот. Това ще даде възможност севлиеци и гостите на града да сърфират безпроблемно в мрежата и да останат свързани безплатно с дигиталния свят в различни точки на града.

 

Преди месец Община Севлиево изпрати кандидатурата си за получаване на ваучер от WiFi4EU. Подборът се извърши на конкурентен принцип, като условието за одобрение бе на базата „първи подал – първи печели“. Стойността на ваучера е 15 000 €, а до края на 2018 г. се очаква общината да подпише и финансовото споразумение с Европейската комисия. След това Севлиево ще има 18 месеца да избере компания за доставка на услугата, а дружеството ще изгради безплатната Wi-Fi мрежа в различни специално подбрани точки.

 

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел приветства в свое изявление спечелилите общини, които са общо 2800 в цяла Европа. „Подобряването на свързаността в ЕС е ключов аспект на стратегията ни за цифровия единен пазар. Инициативата WIFI4EU е още една конкретна стъпка за превръщането на стратегията в реалност за всички. Сега много повече европейци ще ползват безплатно интернет, ще се радват на по-добри комуникации и на нови възможности за връзка, което в крайна сметка ще допринесе за развитието и на икономиката на ЕС“, коментира Мария Габриел.

 

“Изключително радостен съм, че успяхме да се преборим и за това финансиране, което означава много за хората в региона. Това е една чудесна новина и за младите хора, чието пълноценно общуване в съвременния свят е невъзможно без мрежата”, каза кметът на Севлиево д-р Иван Иванов. 


Спечелилите общини покриват географски всички страни и региони на Европейския съюз – от най-големите и развитите до най-малките и бедните. Целта е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация. Всички регистрирани общини ще станат част от общността на WIFI4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi