Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

29.09.2018

Обръщение на д-р Иван Иванов по повод 100 години от Първата световна война



Обръщение на д-р Иван Иванов по повод 100 години от Първата световна война

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
СКЪПИ ГОСТИ НА ПРАЗНИКА,

Точно преди един век на днешния ден със Солунското примирие България излиза от Първата световна война и на практика се лишава от шансовете си за национално обединение.

Хиляди наши сънародници загиват заради великата идея за освобождението и обединението на българските земи. В името на тази идея нашият народ води пет войни в новата си история. Нито вековното османско господство, нито жестоките условия на великите сили от Берлинския конгрес, които разпокъсват българските земи не успяха да спрат стремежа на българите към свобода и независимост.

Първата световна война е най-продължителната и най-кървавата, с най-много жертви и лишения за народа ни. Българската армия достойно защити честта на Родината, защото българският войник знаеше, че жертва живота си за освобождението на български земи, за спасението на своите поробени братя.

Всяка война има своята „епопея“. През Първата световна война най-героичната и най-славната за нашата армия е „Дойранската епопея“. Тя бе демонстрация на боеспособност, героизъм и доблест. Там нашата 9-та Плевенска дивизия под командването на генерал Владимир Вазов се сражава сама срещу частите на четири английски дивизии, две гръцки дивизии и един френски полк и буквално ги разгромява в опитите им да пробият Дойранския фронт. Основната тежест на боевете е изнесена от славния и непобедим 34-ти пехотен Троянски полк, поддържан с преграден огън от батареите на 9-ти Севлиевски артилерийски полк. Благодарение на победата на Дойран, България не беше заличена от картата на Европа.

Въпреки, че бяхме на губещата страна, българската армия излиза от войната без нито една една загубена битка и с надежда - за следващ исторически шанс…

Севлиево губи стотици смели мъже! Поклон пред подвига им!

За честта и славата на българския войник!

Да живее България!

 
 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi