Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

11.07.2018

Община Севлиево обяви шести национален конкурс за поезия "Мара Белчева"



Община Севлиево обяви шести национален конкурс за поезия "Мара Белчева"

 

През месец септември се навършват 150 години от рождението на севлиевската поетеса

 

Община Севлиево обявява шестото издание на Националния конкурс за поезия „Мара Белчева”, който се посвещава на севлиевската поетеса Мара Белчева. Партньори в провеждането на инициативата са Градската библиотека, Бизнес сдружение „Севлиево XXI век”, в. „Росица” и Съюзът на българските писатели.

Красотата и талантът на Мара Белчева са се допълвали и преплитали в нейните звучни стихове и проза. Тя оставя дълбока следа в българската литература заради откровенията и искреността в изписаните думи. Известната севлиевка е вълнувала цели поколения и пленявала десетки мъжки сърца. Остава обаче вярна на чувствата си и затова успява да запази достойнството и името си чисти въпреки клеветите и завистта на нейни съвременници.

Организаторите на конкурса смятат, че интересът към родните автори не е утихнал, а желанието към създаването на нови творби е все така силно. Затова целта на инициативата е да бъде предизвикан и стимулиран творческият потенциал на българските поетеси, чиито творби носят духа на нашето време, поезия – търсеща и отговаряща на многобройните въпроси, които съвремието поставя. Пример за тях може да бъде именно Мара Белчева.

Право на участие имат български поетеси, чието творчество отговаря на целите на конкурса, а представените произведения не трябва да са отличавани в други подобни прояви.

Конкурсът е явен. Всеки кандидат трябва да изпрати 3 (три) поетични творби, придружени с имената на автора, адрес, телефон за връзка и кратка анотация на творчеството на кандидата. Материалите се изпращат на e-mail: mara_belcheva_sevlievo@abv.bg или с препоръчана кореспонденция не по-късно от 24 август 2018 г. на адрес:

5400, Севлиево

ул. „Св. Княз Борис I” № 20

Градска библиотека

За национален конкурс за поезия „Мара Белчева”

Конкурсните произведения се оценяват от комисия, включваща представители на организаторите и институциите в Севлиево от сферата на културата.

Предвиждат се грамоти за участие и награди, които ще бъдат обявени и връчени на тържествена церемония, организирана през месец септември в рамките на Честванията по повод 150-годишнината от рождението на Мара Белчева.

Първа награда – грамота и парична сума – 500 лв.

Втора награда – грамота и парична сума – 300 лв.

Трета награда – грамота и парична сума – 100 лв.

Награда на бизнес сдружение „Севлиево XXI век” за севлиевска поетеса

Специални награди на съорганизаторите на конкурса

 

За справки и допълнителна информация по условията за участие в конкурса:

Градска библиотека – 0675 / 3 27 22 и

Отдел „Култура и ЕИВ” – 0675 / 396 156






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi