Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

13.03.2018

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ОРГАНИЗИРА ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС ЗА СЕВЕРНЯШКА ПЕСЕН „МОРЕ ПЕСЕН ЕКНА...”ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ОРГАНИЗИРА ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС ЗА СЕВЕРНЯШКА ПЕСЕН „МОРЕ ПЕСЕН ЕКНА...”

Желаещите да вземат участие трябва да изпратят своите заявки най-късно до 5 април

 

Петото издание на Националния фолклорен конкурс за северняшка песен „Море песен екна...” ще се проведе в град Севлиево на 21 и 22 април 2018 г. Конкурсът има за цел да популяризира и съхрани северняшката народна песен. Желаещите да вземат участие е необходимо да изпратят своите заявки най-късно до 5 април 2018 г., а до 11 април 2018 г. всички, подали заявка, ще получат програмата с реда на своето участие.

Община Севлиево проведе първия Национален конкурс за северняшка песен през 2014 г. по повод 100-годишнината от рождението на популярния певец и събирач на северняшки песни Борис Машалов, който е роден в Севлиево. Конкурсът бе обявен по инициатива на кмета на Общината  д-р  Иван Иванов, в отговор на желанието на севлиевци за популяризиране и съхраняване на северняшката народна песен.

Музиканти и певци от цялата страна ежегодно се включват с любов и ентусиазъм, което го превърна в своеобразен песенен празник и показа необходимостта от бъдещето му развитие. Конкурсът дава възможност на народни изпълнители-любители от всички фолклорни области и възрасти да се докоснат до красотата и живите ритми на нашенската песен, изпълнявана от предците ни (и с весело, и с тъжно сърце) по всякакъв повод в техния бит и култура.

И тазгодишното издание на Националния фолклорен конкурс за северняшка песен „Море песен екна...” се осъществява под егидата на Министерството на културата. Сред медийните партньори са БНР, ТВ „Сънрайс Маринов” и др.

Община Севлиево обявява регламента за провеждането на конкурса. Наградите се връчват в две категории - за индивидуални участници и за групи. Индивидуалните участници са разпределени в три възрастови групи: до 13 години; от 14 до 18 години и над 18 години. Групите за автентичен и обработен фолклор ще са разпределени в две възрастови групи: до 18 години и над 18 години; Индивидуалните участници изпълняват по две северняшки песни (бавна и бърза) в рамките на 6 минути, а групите – две северняшки песни до 10 минути. Не се допуска използването на синбек.

От една певческа група право на участие в категория – индивидуални участници има само едно лице. Всички участници ще получат грамота за участие конкурса. Класираните на първите три места от всяка категория ще получат награди както следва:

 

         За индивидуално участие:

 • първа награда – грамота, плакет и парична премия от 100 лв.;
 • втора награда – грамота и парична премия от 80 лв.;
 • трета награда – грамота и парична премия от 50 лв.

 

         За групите за автентичен фолклор:

 • първа награда – грамота, плакет и парична премия от 120 лв.;
 • втора награда - грамота и парична премия от 100 лв.;
 • трета награда  - грамота и парична премия от 80 лв.

 

         За групите  за обработен фолклор:

 • първа награда – грамота, плакет и парична премия от 120 лв.;
 • втора награда – грамота и парична премия от 100 лв.;
 • трета награда – грамота и парична премия от 80 лв.

 

         Специални награди:

 • на Кмета на община Севлиево;
 • на Народно читалище „Развитие – 1870”;
 • на бизнеса и др.

 

Участниците в конкурса поемат разноските си за транспорт и пребиваване. С приемане на условията на конкурса и подаване на заявка, участниците предоставят на организаторите възникналите авторски права. Заявка за участие в конкурса Дата на качване: 13.03.2018

« назадИзработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Севлиево