Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

20.02.2017

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПОЛУЧИ ЗЛАТЕН ПРИЗ ЗА “ИСТОРИЧЕСКИ ОБЕКТ, ПРЕВЪРНАТ В ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ” – 2016



ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПОЛУЧИ ЗЛАТЕН ПРИЗ ЗА “ИСТОРИЧЕСКИ ОБЕКТ, ПРЕВЪРНАТ В ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ” – 2016
ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПОЛУЧИ ЗЛАТЕН ПРИЗ ЗА “ИСТОРИЧЕСКИ ОБЕКТ, ПРЕВЪРНАТ В ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ” – 2016
ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПОЛУЧИ ЗЛАТЕН ПРИЗ ЗА “ИСТОРИЧЕСКИ ОБЕКТ, ПРЕВЪРНАТ В ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ” – 2016

Журито в рамките на 34-та Международна туристическа борса нареди “Хоталич” до “Цари Мали град”

 

 

Престижното отличие бе връчено на кмета на Севлиево д-р Иван Иванов на официална церемония по време на 34-та Международна туристическа борса „ВАКАНЦИЯ и СПА ЕКСПО“ в столицата. Журито единодушно присъди наградата за „Исторически обект, превърнат в туристическа атракция” за 2016 г. на Община Севлиево за Средновековен град и крепост „Хоталич“. “Малко са Общините, които десетилетия наред финансират археологически проучвания и работят методично, за да се сглобява картината на общото ни историческо минало, а Севлиево е сред тях”, отбелязаха организаторите и подредиха “Хоталич”, редом с Цари Мали град – също носител на златния приз от предишно издание.

 

Наградата е учредени преди 14 години от списание “Туризъм и отдих” и се присъжда на лидерите, допринесли за развитието на туризма в България, като при селекцията се отчитат не само направените инвестиции, но и високата култура на обслужване, и професионалният мениджмънт.

 

Председателят на Съвета по туризъм в София Витан Иванов връчи приза на кмета на община Севлиево д-р Иван Иванов и го поздрави за усилията, положени в разработването на туристическата дестинация. Кметът благодари на всички, които са оценили труда на местната общност в Севлиево, “чрез който една неизвестна старовизантийска крепост се превърна в уникален туристически обект, привличащ все повече туристи”. Доктор Иванов отбеляза, че “Севлиево има потенциал да се прочуе и със своите туристически обекти, освен с най-ниска безработица и множеството инвестиции в района”. В заключение той съобщи и новината, че “Общината вече  подготвя нов проект за “Хоталич”, с който да надгради направеното до момента.

 

Досегашните инвестиции за възстановяването и развитието на крепостта като туристическа дестинация възлизат на над 4 млн. лв. Реставрирани и  консервирани са североизточната крепостна кула, източната, западната и северната порти, „Болярската църква”, западната и източната църкви, както и три средновековни къщи. Изградени са експозиционни пътеки, електрическа мрежа и места за отдих, ремонтиран е пътят и са монтирани панорамни прожектори. Построен е паркинг и посетителски информационен център. Назначени са екскурзоводи, обучени за работа с туристи и посетители на обекта.

 

Средствата за всичко това са по проект „Осигуряване на достъп и социализация на средновековен град и крепост „Хоталич”, с финансовата подкрепа на Оперативна програма Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

 

ПОВЕЧЕ ЗА СРЕДНОВЕКОВЕН ГРАД И КРЕПОСТ ХОТАЛИЧ:

Крепостта “Хоталич” е обявена за паметник на културата с национално значение през 1994 г. Дългогодишните археологически разкопки край Севлиево разкриват едно от най-значителните фортификационни съоръжения в Централния Предбалкан. Мястото, избрано за изграждането му, предоставя много подходящи условия за отбрана. Крепостта заема най-западната част на Севлиевската планина. От укреплението се разкрива панорама към цялото Севлиевско поле, към Предбалкана, където са разположени крепостите при с. Батошево, на Витата стена и голямата крепост „Пречиста“ при село Градница. Ранновизантийското укрепление при Севлиево има пряка видимост до централното било на Средна Стара планина.

Резултатите от последните няколко археологически сезона показаха по категоричен начин, че строежът на мощната отбранителна система на хълма се отнася към края на V век и самото начало на VІ век. В този период византийският император Анастасий І (491 – 518) предприема мащабна строителна дейност в опит да противодейства на засилилите се нападения от авари и прабългари. Тогава противопоставянето и борбата с непрекъснатите варварски нашествия стават първостепенни за Византия.

Безспорен е разцветът на крепостта в края на ХІ – ХІІІ век. В по-голямата част от този двувековен период, България е в границите на Византийската империя. “Хоталич” и околността са далеч от вътрешни и външни сътресения. Най-вероятно през този сравнително мирен етап е построено селището под крепостта. До днес археолозите са открили близо 90 жилищни и стопански постройки. Двата крайни квартала на “Хоталич” са най-гъсто застроени, като във всеки един от тях има християнски храмове. Една от църквите е опожарена през 40-те години на ХІІІ век, най-вероятно от татарите. По това време средновековната крепост е пострадала толко тежко от татарските набези, че никога не успява да се възстанови напълно и бавно тръгва към залеза си. След средата на ХІІІ век са построени другите два християнски храма. Върху изгорялата западна църква се издига друга, а в най-източната част се построява нов храм. Около тях се формират и средновековните некрополи.

 

Днес всеки посетител може да види един своеобразен музей на открито. Ранновизантийска и средновековна крепост “Хоталич” е един от най-добре социализираните археологически обекти в България.

 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi