Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

17.05.2016

Обединяват две училища в Севлиево, учителите остават на работа



Обединяват две училища в Севлиево, учителите остават на работа

Едното училище има база, но няма ученици, другото - обратното

 

Предложението за преструктуриране, което общинските съветници предстои да гласуват на следващата сесия, предвижда материалната база на НУ „Св. св. Кирил и Методий“ да се предостави за начална степен на ОУ „Стефан Пешев” и учениците от началното училище да се пренасочат към него, или друго (по избор на родителите). В резултат на трансформацията няма да останат безработни учители и ще бъдат отпуснати средства за основен ремонт на сградния фонд по Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа”, модул „Оптимизиране на училищната мрежа”. С това действие се решават няколко проблема – ще се повиши качеството на учебния процес, ще се модернизира базата и ще се намалят нерентабилните разходи.

 

НУ „Св. св. Кирил и Методий“ е с 60 % спад в броя на учениците, сочи справка за последните 10 години. Броят им намалява с всяка следваща година и тенденцията е трайна - от 214 ученици през 2006 г., на 134 през 2015 г.

 

Демографската криза при сегашния брой училища, води до голям брой маломерни и слети паралелки – това намалява качеството на образователния процес при липсва на ефективност на разходите. През учебната 2006/2007 година в общинските училища е имало 3 120 деца, а  през настоящата 2015/2016 година те са 2 545. Това е проблем в национален мащаб, но последствията от него се решават на общинско ниво, отчитайки спецификите на общината и всяко населено място – демографски промени, население, етнос, географско разположение, транспорт, материална база и др.     

 

През настоящата учебна година първокласниците в НУ „Св. св. Кирил и Методий“ са малко над минималния брой (по Наредба № 7). Допуснато е сформиране на маломерна паралелка в III б клас с 11 ученика. Няколко последователни години, нормативната пълняемост на I клас се постига със записване на ученици на 6 години (през учебната 2015/2016 - 3 деца), а в подготвителната група - 7 от децата са на 5 години. А 32 % от децата, които се обучават в НУ „Св. св. Кирил и Методий“ пътуват от други населени места, вкл. и от такива, в които има училище, което се дължи на избора, направен от родителите, в търсене на по-добро качество на образованието (Ловнидол, Дамяново, Крушево, Горна Росица, Батошево, Душево, Градница). Обучението в НУ „Св. св. Кирил и Методий” се осъществява до ІV клас, като след това класовете се разформироват и бъдещите петокласници не остават в училището, а се записват другаде. В същото време материалната база на училището е добра, има физкултурен салон и столова за хранене, но от 12 класни стаи се използват само 8.

 

С обединяването чрез закриване се решава и друг проблем – с материалната база на ОУ „Стефан Пешев”, където има постоянен брой ученици с тенденция към увеличаване през годините. В първи клас има по три паралелки с оптимална пълняемост, но част от класовете са в сградата на бившето Абаджийско училище, което има само с 6 класни стаи и няма физкултурен салон. Това създава затруднение при организацията на учебния процес и седмичното разписание на часовете и в това училище (за разлика от НУ „Св. св. Кирил и Методий”, където проблем е обратното - база има, но няма ученици).






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi